fredag 3 juli 2009

Rut och Noomi

Jag har tagit tillfället i akt, att läsa lite i böckernas bok, Bibeln. Framförallt är det kvinnorna där, som jag vill veta mer om. Jag har börjat med Ruts bok, där Noomi (änka) en judisk kvinna och hennes svärdöttrar Rut och Orpa står utan män, då dessa dött. Ruts bok är en novell.
Hur kunde kvinnor klara sig på den tiden när de blev utan män? Berättelsen handlar om kvinnors kamp och upprättelse, och om moabitiskan Rut, som blev stammoder till kung David. I hela boken (nästan)är det kvinnorna som står i cenrum, och berättelsen beskriver trohet och uthållighet. Historien börjar med, att Noomi blir änka, och utan söner då dessa också dött, och efterlämnat änkor. Hon återvänder därför till sitt hemland.

Rut föreslår sina svärdöttrar, att återvändatill sina mödrar, men endast Orpa gör detta. Rut vägrar och följer av kärlek till svärmoderan istället henne till Betlehem.

Rut kämpar på sädesfälten, och där träffar hon Boas en släkting till Noomis döde make. Han gillar hennes arbete, och vad hon gjort för sin svärmor. In i bilden nu kommer kvinnlig list och mod. Noomi vill att Rut skall finna en make. Hon uppmanar därmed Rut att göra sig vacker, och lägga sig hos Boas på tröskplatsen. Rut följer detta råd, och när Boas lagt sig på kvällen smyger Rut dit, och lägger sig vid fotändan -säkert en vacker omskrivning:-)- Detta går vägen, och Boas välsignar Rut och berömmer hennes trofasthet.

Eftersom äktenskap var allianser på den tiden så kommer nu det manliga inslaget då det avgörs om Boas skall få äkta Rut, alltså ett rättsligt förfarande - en affär med kvinnan som handelsvara. Slutet blir att de ingår äktenskap.
Låter det spännande så finns det faktiskt fler starka och modiga kvinnor beskrivna i Bibeln. Vilken kvinna som står i tur för min del vet jag inte i skrivande stund, men jag skall studera dem efterhand
.
Den vita liljan får stå för Rut som är god och full av kärlek.

1 kommentar:

AKO sa...

Jo, Rut är en intressant bok OCH person. Många får ju för sig att Bibeln är väldigt kvinnofientlig men jämfört med andra texter från den tiden är bibeltexterna otroligt pro-feminina, om man nu kan säga så. :)