fredag 5 april 2013

Tema fredag- våryra / vårtecken


Meteorologiskt sett är det vår när dygnstemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 plusgrader. Då är det inte vår för här är det - 10 grader på nätterna, och tjäle är det fortfarande, varför det sannolikt inte är vår än trots att vi är inne i den andra vårmånaden. Några ynkliga bleka snödroppar har jag i trädgården och ett par av dem tog jag in.

 En liten fotorunda bland blåst och pollen resulterade i denna lilla hästhov som behagat titta fram. Lite kuriosa om blomman.
Tussilago som den också kallas är en medicinalväxt. Bladen på blomman kommer inte fram förrän sent på våren. Detta förklarar namnet på blomman, Filius ante patrem, vilket betyder sonen före fadern. Formen på bladen liknar en hov, och det har gett växten det svenska namnet Hästhov. Släktnamnet kommer av det latinska ordet tussis (hosta) och agere (fördriva). Växten användes förr mot hosta. Extrakt av blommorna används inom folkmedicinen för lindring av hosta. Även dess blad används bland annat som tobakssurrogat. Den används även till sårläkning och som svettdrivande medel. 

 Våryra har det nog varit här i backen trots att det har varit blåsigt. Här fann jag en stol intakt men ack så rostig. Någon verkar ha suttit här och gottat sig i solens sken med en tidning. Inte så värst kul att man inte kan ta med sig tidningen hem utan lämnar den så här. Det har varit avverkning i skogen, och därför tror jag att det är någon skogsarbetare som har lämnat kvar den.
 Fler bilder på temat kan du se om du klickar på loggan.

19 kommentarer:

Annemor sa...

Antydninger til vår hos deg også.
Jeg likte bildet av den forlatte stolen så godt.
Ha en flott kveld.
Mormor

Monica sa...

Lite fina vårbilder blev det ju, vilken söt tussilago har tittat men här lyser dom med sin frånvaro.
Ha en skön kväll;-)

Violen sa...

Fina vårtecken! Nu fick jag lära mig lite om tussilagons användningsområde. Tänk om den hade kunnat kurera hostan jag hade med mig hem från Burma!

Eva Trillian sa...

Så många vårtecken du hittat! :) Men stolen ... ja, det kanske kommer någon mer som vill sitta där och läsa tidningen i det fina vårvädret? ;)

Pumita sa...

Finfina vårtecken! Kul att du har tagit dig tid att skriva lite om bilderna, alltid roligt att lära sig nya saker. :) Den där tidningsläsaren skulle man ta i örat. ;)

Marit Johansson sa...

Vilka söta blommor, gillar dock bilden på rostiga stolen bäst, det är något som tilltalar mig där. Ser ut som att någon lagt ifrån sig tidningen för att strax komma tillbaka, fina färger också!

Anita - Malta sa...

Fina vårtecken på bild hos dig och givande läsning. Faller lite för den slitna gamla stolen som står där alldeles ensam. Kanske lämnades tidningen kvar för att den kan vara skön för någon annan att sitta på när man är lite frusen. Har hört att tidningspapper ger värme inte bara när man eldar upp det ;-) Gillar ändå bäst ditt foto på den fina gult lysande tussilagon. Ha en skön helg önskar jag dig från Malta !

Mias Mix sa...

Härliga vårtecken trots kalla nätter. Inte visste ja gatt tussilagon var så nyttig mot många olika saker, kul att lära sig nåt nytt :) Ha en bra helg!

Erik Semlan sa...

Han som läste tidningen kanske tänkte i banorna returpapper, från träd är du kommen till träd ska du bli. Fast riktigt så går det ju inte till, som alla utom tidningsläsaren så klart vet! :-)
Gillar din bild på stolen och tidningen där i skogen. Ser onekligen glest ut mellan träden!
Snödropparna ser fina ut där de står i vasen.
Tack för din kommentar.
Vi har ett ställe, en gata där det tidigt blir varmt (rena drivhuset), bara solen skiner och det har den gjort länge nu. Där har redan snödropparna och krokusar blommat.

B i r g i t t a sa...

Jag fastnar helt för första bilden - den är superb för temat! T.o.m. som om ett hjärta framträder i bakgrunden. Jättefin!!!!

Pysselfarmor sa...

Jag har då rakt inte sett "röken" av någon av dessa vårtecken här i Stockholm. De brukar titta fram vid den här tiden.....

Mona sa...

Underbart att se den lysande gula tussilagon. Extra trevligt att få lite info också :-)

ormbunke sa...

Jag skulle nog satt in några snödroppar också för sen försvann de i snön igen. Ha de gott i helgen.

sinneskatten sa...

Man får verkligen anstränga sig för att hitta vårtecknen, men visst finns de!

Jah Hollis sa...

Våren tycks sitta långt inne i år, så man får uppskatta även de minsta vårtecknen. Här i Malmö sitter i alla fall en och annan ute på serveringarna där det är sol och lä.

Åke sa...

Så kul att din vår kommit längre :) NU snöar det här igen! Har hotat med 2 dm snö också, men april ut kan det snöa...

Anonym sa...

Fint med snödropparna i vasen, man ska njuta av våren på nära håll. Såg tussilago jag med häromdagen, blev så glad :0) Gillar bilden på stolen som står där alldeles ensam i skogen, fantasin sätter igång och jobba.

Anni sa...

Både stol och tidning borde blivit omhändertagna - nog tycker man att en som jobbar i skogen borde ha lite känsla för naturen?

Snödroppar och tussilago är däremot finfina vårtecken!

Meta sa...

Det går väldigt trögt i år. kanske våren hoppas över iår så det blir sommar i ett nafs.vad praktiskt att kunna ta sig en vilopaus på promenaden
ha en fin vecka
Kram Meta