söndag 15 november 2015

Helgbilden


En dryckesresa


Ingen långtur i helgen. Bara lugnt och skönt. Jag fick en ordentlig allergisk reaktion i veckan, och den gjorde mig ofärdig, och orkeslös.
En biltur på landsbygden och så fick det vara nog. 
Det här är Brännvinsfabriken i Grimslöv i skymningsljus, och med utbränd himmel i bakgrunden. Inget annat att vänta när solen är på väg ner för att hämta lite vila inför en ny dag.

Den färdigställdes 1901, och ägdes av ett aktiebola,g som bildats av bönderna i området. Produktionen startades 1901 och höll på till 1951.
Produktionen bestod av stärkelse, och brännvin för att senare endast producera brännvin.
 Både potatis och spannmål användes i sprittillverkningen. 
Det sägs att det producerades ungefär 3000 liter 50 % sprit om dagen. "hick"
(nej ni är inte onyktra det är en liten gnomme i dörrhålet)
I fabriken arbetade sju anställda. En brännare, en maltgörare, en potatistvättare, en potatismottagare, en sats- och en mäskdräng samt en eldare och maskinist. 
Spriten tappades på fat om 700 liter,och kördes till Karlshamn för att renas från finkeloljan.
Det var vanligt i landet med så kallade husbehovsbrännerier, och kul att ha varit och besiktigat ett av dem, och fått lite fotodokumentation. 
Numera är det nästan helt förstörd för det har brunnit i den, och så har tidens tand tagit hand om resten.Väl nästan hemkommen började älvorna att dansa, och jag kunde såklart inte låta blir att ta ett foto av de vackra slöjorna som de lekte med.
Till sist kom då solen fram och visade sig från sin bästa sida, och med den bilden på näthinnan önskar jag er alla en god afton och natt.

Helgbilden

13 kommentarer:

amo sin blogg sa...

Spennande besøk i ein gamal brennevinfabrikk...
Der er vel lukter og smaker i veggene og
den kan fortelle mange historier.
Fint innlegg.

God søndagskveld.
Håpe allergien går ut av kroppen .

Anni sa...

Klart att det brann i ett bränneri! Spännande historia du berättar, tänk så mycket som skett runt om i husen i landet ...

Stare Ström sa...

Det huset har säkert fått vara med om många händelser!

Livet genom bilder sa...

Syns att det var ett vackert hus en gång i tiden. Jobbet som potatistvättare måste ha varit slitigt

Violen sa...

Vilka spännande platser du hittar för dina helgutflykter! Brännvin, älvor och en vacker solnedgång, bättre kan det knappast bli!
Ha en skön söndagskväll!

Barbro sa...

Roligt att läsa om det gamla bränneriet!
Många gånger önskar jag att väggarna kunde tala.
Men här är de ju brännskadade, till råga på!

Artlover sa...

Kul att få veta lite historia och se bilder av en fabrik som tillverkade brännvin av en okänd sort. Kul!

KajsaLisa sa...

Härligt förfallet t hus, skulle varit kul att se insidan. Just kvarglömda saker skapar den där stämningen att någon bara gått därifrån för väldigt länge sen.

BP sa...

Älskar dina berättelser om din bygd! Å det här inlägget är då inget undantag. Spännande och intressant läsning och suveränt dokumenterad med underbara bilder:-)
Bilden med dimmolnen är enastående samt sista fotot. Här har vi inte sett solen sedan i fredags. Faktiskt den första helgen den här hösten så vädret var riktigt dåligt. Så jag ska inte klaga;-)

Annette sa...

Vilken intressant berättelse, och väldigt fina bilder. Jag blir mer och mer intresserad av gamla byggnader, dess historia. Det här är inte bara väggar, tak och andra byggnadsdelar, det är levnadshistoria. Tack för ett fint inlägg! Snart skall jag fylla på med mer historia kring byggnader och människorna som levde där, i nya tv-serien "Det sitter i väggarna" kl. 20.00, får man inte missa :)

Mias Mix sa...

Åh vilken vacker solnedgång! Då måste du ha sovit gott med den på näthinnan! Härlig utflykt och fina bilder. Väldigt intressant! Allergireaktion låter mindre kul, likaså hur du berättade att du var på väg att mista din son. Vilken tur att han klarade sig!!! Mina föräldrar är så knäckta sedan min systers död. Tror inte det spelar någon roll hur gammalt barnet är när man mister det, ens barn är alltid ens barn.

Unknown sa...

Fin fotoserie, synd bara att du mått dåligt, hoppas på bättring.
Gillar verkligen fabriken.
/kiki

Anonym sa...

Tack för undervisningen om brännvinsfabriken!!! Kul att få veta lite!!! Snygga bilder som vanligt!!! :)
/Kerstin A