lördag 21 juli 2018

skyltsöndag # 167

Dags igen för skyltsöndag, och lite nya skyltar 
Världen enligt mig är inte så stor längre. Den krymper på något konstig sätt ju äldre jag blir.
Numera räcker det med små dagsturer i närområdet för att bli tillfredsställd med resande. Tyvärr blir det inte så många skyltar av det men det får duga.
Jag sparar nu till en utlandsresa nästa år som jag kallar "My way" of travelling.
Ja numera vill jag ha en tur som jag inte behöver tänka på var jag skall äta eller var jag skall sova. All inclusive så att säga.
På nästa skylt är mat och logi inte inräknat utan endast resa  och en mor som skulle bli stolt hmmm...

  Det vete katten om jag skulle vilja ha just den här resan. Nope jag tror jag avstår. Snatta eller stjäla som jag kallar det har jag aldrig någonsin gjort.  
Det fick vi lära oss i vår familj - att inte stjäla. Det står så i bibeln sa mor.  
Visserligen erbjuds man att bli publicerad på YouTube men det är jag redan så det lockar inte. Däremot  är det väl så.....
..... att gratis är gott eller i alla fall något vi alla gillar, eller hur? 
I alla fall som Snållänning ja jag menar Smålänning.
Kan ni tro, att vi avstod från att ta med något ur den här lådan.
Det är sant och båda är vi Smålänningar.
Den här skylten står i Kalmar län och den passerar jag ibland. Jag överlämnar skylten för er, att spekulera över betydelsen.
Jag kan för enkelhet skull nämna, att ändelsen måla betyder ungefär avmätt jordområde. Jag har också läst att det betyder röje. Ja betydelserna kanske är lite olika var i landet vi befinner oss.

Ortsnamnen Rövaremåla som ovan samt Fröskelås, Bönemåla, Haltemåla, Träthult och Bössehäll är några jag har sett, och grunnat lite på. 
Jag har passerat Träthult, och då funderat lite över om det bott speciellt folk där som har varit "trätsjuka". 
I Bössehäll har jag varit då det låg nära torpet Käringafällan kallat i folkmun.
Dit vill jag gärna inte åka mer för det är en bit av Sverige som Gud glömde. 
Skolhuset har jag sett och stackars den lärarinna som fick bo där, och för att inte tala om barnen som skulle ta sig dit långväga ifrån. 
Då om inte förr infinner sig en tacksamhetens tanke. 
Japp nu börjar jag bli filosofisk och det var inte meningen.....
......visserligen kommer jag att inta samma ställning som  Hälge, och den manar faktiskt lite till att filosofera över både den ena och det andra.
 Många goa hälsningar till er alla från mig som vistas på landet just nu. 
Pssst
Jag lovar att inte åka till Träthult :-)
SKYLTSÖNDAG
FÖRVALAS AV BP

3 kommentarer:

Paula sa...

Vilka hiskeligt roliga ortsnamn ni ståtar med i Småland! Och sten har ni också har jag hört, i marken, massvis, sa dom som emigrerade till Amerikat istället. Jag fick lära mig att "göra rätt för mig" och det betyder väl samma sak som att inte stjäla. I allafall i min ordbok. Tack för roligt inlägg!

BP sa...

Hahaha! Vilka skyltar du har hittat! Är otroligt impad måste jag säga. Den första är en höjdare och den skrattar jag gott åt. Älskar sådan humor:-) Har heller aldrig snattat, det fanns liksom aldrig på dagordningen när jag var liten heller.
Gratis må vara gott, men även där nappar jag aldrig. Det känns liksom aningen fel, eller så tror man (=jag) att det är skräp som finns i lådan. Men jag är ju ingen smålänning heller;-)

Rövaremåla samt de andra orterna som du räknar upp skulle jag inte vilja bo i kan jag säga, men att skratta åt namnen är en ren fröjd:-)

Tusen tack för en absolut toppen skyltning och länken.

PS. All inclusive - nja, inte än! Det roliga är ju att just leta upp spännande och lokala matställen (gärna på förhand på nätet med hjälp av till exempel Tripadvisor. All inclusive är ju ofta internationell mat med få ganska så smaklösa lokala inslag. Det har jag iaf fått veta av några kollegor som testade denna semesterform. DS.

Ama de casa sa...

Det finns verkligen många intressanta ortsnamn runt om i Sverige. I Västerbotten fanns det en ort som hette Kräkångersnoret. Dom bytte namn. Till Lövsele, tror jag att det var. Låter mer gemytligt ;-)