onsdag 31 juli 2019

Hur vi roade oss på 50 talet? Jojomensen det gick vägen då med...:-) vecka 31 VÄGEN

Vägen till radion var inte lång för mig. Som äldst var det bara jag av syskonen som fick tillträde till finrummet där RADION stod. Vägen dit var alltså inte för alla i familjen. Klart så fick mina småsyskon vara där med tillsyn. 
Jag minns de gamla radioapparaterna väl. Än minns jag ljudet när kanalerna skulle ställas in. Ett särdeles speciellt ljud som jag inte har hört på länge. .....swirf... knirk ja ni som var med då minns. Dessa fantastiska tekniska under tjänade oss i familjen väl. Det var flera högtidsstunder när vi satte oss framför - ja vi hade en bekväm fåtölj på vardera sidan om - detta ljudets under. Mor och jag satte oss andäktigt för att höra - RADIOTEATERN GER...... då började det och då var vi idel öra. De här spännande radioteatrarna gick i avsnitt varje vecka. Far hade sitt och han lyssnade på Sveriges bilradio med CG Hammarlund, (ja även jag var nyfiken på allt om bilar) och så var det då jag som på självaste julafton väntade varje år på Nicke Lilltroll.  
Senare i livet var det Radio Luxemburg som gällde för min tonårstid. Vägarna eller kanalerna var många att välja på. 
Ljuvliga tider det där, men det är nuet jag lever i, men minnena de är värdefulla ändå, eller hur?

Ja tänk om jag hade vetat då att jag idag skulle kommunicera med hela världen med en liten manick i handen som kallas iPhone😳Visserligen hade jag läst lite i fars fantasy böcker men inte trodde jag att något av det skulle gå i uppfyllelse. 
Trevlig kväll och RADIOTEATERN gav:
 I dag funderingar kring radion på 50 talet i svenska hem. 
Morsa morsa på er alla människobarn.

12 kommentarer:

Klara Ovidia sa...

Radiovägen ja, den vägen var och är än en härlig väg med många möjligheter; härlig tolkning du gjort!

Violen sa...

Kul att se dig här!
Radiovägen är ingen dum väg att gå. Den har skänkt både glädje och kunskap på den tiden då kommunikationen via andra medier inte var så utbyggd. Fortfarande försöker jag ligga och lyssna på radion en stund innan jag somnar.

Ditte sa...

Vilken härligt bidrag till veckans utmaning. Och jag känner så väl igen mig här vad gäller den gamla radion. Tänk jag minns också "Radioteatern ger" och "Bilradion med CG Hammarlund. Senare Radio Luxemburg och Radio Nord. Det var tider det....
Ha det gott!

"LillaSyter" sa...

Här var det en kreativ tolkning med massa nostalgi=) Jag har bara fått detta berättat för mig - själv är jag född på 70-talet men den andäktighet du skriver om har hört om många gånger för att inte tala om när TV:n sedan vandrade in i vissa hem. Du ha det gott!

Stare Ström sa...

Det känns igen!! Och så Sten Bergmans knarriga röst! Nostalgi av stora mått!

BP sa...

Välkommen tillbaka till Blogglandia! Kul att du har fått ett nytt ryck:-)
Bidraget till temat är briljant. Minns också dessa gamla radioapparater med olika "kanaler" - långvåg, mellanvåg och ultrakortvåg. Och bruset när man ställde in stationerna. Minns inte att det var högtidsstunder med hela familjen framför radion, men mamma och lilla jag lyssnade nästan alltid tillsammans på Radio Luxemburg. Det minns jag mycket väl.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, ja radioteater (norsk) og Radio Lux... er gode minner for meg også. Veien har vært ganske broket siden den gangen, nå er det så mange veivalg, har ikke aning om hvor mange radiokanaler det er mulig å høre på nå, ja, de kommer jo heller ikke bare via radio lenger!

Paula sa...

Så vacker den gamla klenoden är. Finns inga nya apparater som kan överglänsa hantverket som fanns förr. Och radiovä(å)gor rattades in och det sprakade...En sak har dock inte blivit bättre, jag bor i radiotystnad, dvs. jag kan inte få in lokalradiostationen! Finns ingen väg hem till mig för radiovågorna, ingen sändare som plockar upp mottagning. så tråkigt. så än är inte allt uppfunnet.

Nöjesvirveln sa...

Lilla Fridolf, Frukostklubben, 20 frågor, Räkna med bråk dyker upp när jag tänker på gamla radiominnen.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Härlig nostalgi och visst känner jag igen det :-)
Trevlig lösning på temat.
Ha det gott !

Helén sa...

Vilket härligt inlägg till temat och den där radion är underbart vacker! Härligt att höra hur en radio kunde roa och underhålla en hel familj. Skulle vilja se en familj samlas runt en radio idag :-)

Åke sa...

Så vackert tänkt och förklarat, jag log direkt i början på din förklaring... satt och funderade hur jag skulle besvara dig... så kom till slut radio Luxemburg jag mindes hur far visade in hur man rattade... jag var också äldst i syskonskaran men mins inte om jag hade företräde… måste fråga syskonskaran. Vi hade en sådan där med radiorör, en stor och den lyste upp hela rummet. Ibland lät det bra och ibland sprakade det... Du beskrev det så bra. Jag kom nog in på radions väg lite senare i livet än dig... jag minns från typ från 1963-64... Jag har faktiskt gjort i ordning en sådan där radiohörna i min gäststuga där jag just sitter då och då och lyssnar (dock alldeles för sällan) Det är en hylla med en radio lagom stor med alla de olika band... ja du vet :) Fin tolkning.