söndag 11 augusti 2019

Skyltsöndag # 222I helgen har jag varit, och kollat in Vidösternsimmet. Jag har också besökt Pjätteryds hembygdsgård, och tittat på en utställning om skrädderier.
Så kan en helg på vischan gå till.

Det kortaste loppet är 500 m och lilla loppet 6 km, och till sist det långa loppet på 21 km. Det är imponerande tycker jag att kunna simma över huvud taget. Jag kan det inte längre utan simdyna på grund av min nackskada. Med simdyna tror jag inte att jag hade platsat här ändå.

  You made it GIRL vill jag säga, för den här unga tjejen på elva år klarade att simma i mål som andra deltagare strax efter Anders Runeqvist, som var lite äldre.
 Bra jobbat och grattis vill jag säga till Hilma Ihreborn.  Hon var både glad och stolt, och det med rätta. 

Det var inte alls långt efter hon var, och redan innan hon kom upp ut spadet ser vi hur glad hon är.

Handtag, famntag, klapp eller kyss lekte vi en gång som barn, men här är det handtag, krokar och beslag av hög kvalitet till ett facilt pris vid målgången till simtävlingen.

Så vänder vi på bladet, och vad hittar vi väl där? Ja vad hittar vi där?
Jo....
Det här skrädderiet låg utanför den kända centralorten Älmhult närmare bestämt i Pjätteryd.
Mycket fanns att fästa blicken på. Bland annat den här skylten. Jag kan inte annat än hålla med att det blev ordning och reda i garderoberna med dessa tingestar. Hur i alla sina dagar förvarade folk kläder förr? Jo de förvarades i kistor. Först i början av 1900 talet började galgar användas.
Här är ett urval av det äldre slaget galgar. Trasiga och väl använda. Kanske har du någon riktigt gammal galge i din garderob?
Fototuren här avslutar jag med skylten, eller rättare sagt den för många av oss välkända skolplanschen, här med hur det kunde se ut i ett skrädderi.
Lägg märke till hur strykjärnen värmdes upp.

4 kommentarer:

BP sa...

Vilket läckert bidrag med två röda trådar:-) Bra jobbat där!
Simma har aldrig riktigt varit min grej heller och jag kan faktiskt bara bröstsim. Inte ens när jag var yngre skulle jag ge mig ut på långsimning. I en pool eller en bassäng helt okej, men havet eller sjöar har då aldrig riktigt lockat mig.

Skylten och bilderna från det gamla skädderiaffären är ju så fina. Trodde inte att galgar var så "sent ute". Här har jag lärt mig något nytt. Har inga gamla galgar, men har många gjorda i träd faktiskt.

Härligt att se de gamla strykjärnen. Samlade på sådana för länge sedan, men sålde dom sedan.

Tusen tack för ett toppen bidrag till Skyltsöndag och länken:-)

Anki sa...

Så duktiga simmare ... och så trevligt museum!
Många fina skyltar!

Ama de casa sa...

Vilken duktig tjej! Otroligt starkt gjort :-)

Vilka härliga skyltar också :-) Skolplanscherna minns jag mycket väl. Antar att man använder datorn nuförtiden istället...

Paula sa...

Vilken intressant helg du var med om. Jag funderade länge över var i landet du befann dig, tills jag såg ordet Älmhult, då kunde jag placera det på kartan! Galghumor ja, hur har det ordet kommit till tro, hahaha