söndag 13 oktober 2019

Skyltsöndag # 231 -13 oktober

                         Så var det dags för skyltsöndag, och jag är sen men hänger på ändå. En liten tur i bygden för att upptäcka lite nytt. Inte visste jag att det fanns ett kraftverk i den lilla orten Skeen strax utanför min stad.


Tillträde förbjudet, livsfarlig spänning, och inte bara spänning utan hög spänning och det är ju som gjort för att jag skall överträda detta för spänning är jag ute efter ibland.  Ingen hjälm inte jordad så risk för kortslutning. Puhu det gick ju bra den här gången med.
Så har de då den svarta handen med på bild, men det brydde jag mig inte om för jag var ren om händerna, alltså inte svart. Och ja det är spännande att kolla runt på sådana här ställen.
Larmat var det också och jag väntade nästan på att få höra hur larmet gick på, men inget hände när jag knallade upp för trappan så det var såklart bara om jag försökt ta mig in i kraftverket.

Väl uppe var utsikten hur fin som helst ut över sjön Kösen.

Hisnande högt upp stod jag och spanande. Hela 9,6 meters fallhöjd och det räckte för mig. De varnade att luckorna kunde öppnas precis när som, men det dånet slapp jag höra.


En typ av mast stod på taket och varnade för magnetfält så nu skulle det inte förvåna mig om det strålar om mig också, eller att jag blivit magnetisk hehe….

På nervägen kunde jag inte annat än ta en bild på hur rönnarna ser ut i år. Många bär och det skulle enligt bondepraktikan innebära en kall vinter. Brrrrr.

Så var jag nere igen och då såg jag att de hade tappat veven de som sköter kraftverket. Uj uj det var inte bra det. Hoppas de har lyckats sätta dit en ny när de renoverade kraftverket.

Tänk vad en tur i hembygden kan bjuda på. Jag hade inte en aning om att detta kraftverk fanns. Det byggdes  1954 och renoverades för några år sedan och är numera i drift.
 Som de flesta vet är jag lite nördig när det gäller byggnader av denna art, och jag kan dock säga att det gick inte upp mot kraftstationen i Knäred för det var verkligen mäktigt. För er som bor i närheten och är lika nördiga som jag kan jag rekommendera ett besök. Lite marigt att hitta dit men väl värt ett besök.
För er som vill läsa mer om det lilla kraftverket i Skeen klicka på länken

2 kommentarer:

Pettas sa...

Så roligt att få vara med på en tur till ett kraftverk.
Lite lite läskigt kändes det förstås med tanke på alla varnande skyltar och falluckor som kunde öppnas och så, veven som hade kastats?...
Skönt att se på vacker vy och rönnbär som liten omväxling.
Tack för ett fint bidrag till skyltsöndagen!
hälsar Karin

BP sa...

Visst finns det många upptäckter att göra på hemmaplan. Man hittar saker som man inte ens visste att de fanns. Älskar också kraftverk, precis som elstationer. Tycker de är såååå spännande att kika på. Precis som du gillar jag ju "det tekniska" trots att jag är totalt oteknisk;-)
Helt suveräna bilder från kraftverket. Du är världens duktigaste "industrifotograf":-)
Tusen tack för en toppen skyltkavalkad och länken:-)